Kısırlaştırmayla ilgili gerçekler ve mitler: Evcil hayvan sahiplerinin bilmesi gerekenler…

Animals’a göre evcil hayvanların kısırlaştırılması , bir hayvanın ömrünü ortalama 3-5 yıl uzatabilir ve evcil hayvanınızın kötü huylu tümörleri ve bir takım diğer hastalıkları riskini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca kısırlaştırma, avlanma sezonunda onların evden kaçmalarını önlemeye yardımcı olur. Bu, özellikle çok sayıda başıboş hayvanın hastalık taşıyıcısı olabildiği, kalabalık nüfuslu bölgelerde yaşayan hayvanlar için önemlidir.

Bununla birlikte, evcil hayvanların kısırlaştırılmasıyla ilgili bazı efsaneler toplumda hala yaygındır ve bu, genellikle hayvanın sağlığı için önemli olan bu işlemin gerçekleştirilmesine engel teşkil etmektedir. Doğurganlık uzmanı, DOVIRA veteriner kliniği Valeria Forkun’un kurucusu bilimsel iletişim ve ilişkiler yöneticisi, veteriner hekimi Yulia Romanishina bu efsanelerin en yaygın olanlarını çürütüyor.

Efsane 1: Kısırlaştırma karmaşık ve tehlikeli bir işlemdir ve hayvanın ameliyat sonrası uzun süreli bakıma ihtiyacı vardır

Gerçek: Bu ameliyat aslında oldukça güvenlidir ve üzerinde iyi çalışılmış bir ameliyattır. Her cerrahi işlem bir miktar risk taşısa da, hayvanların kısırlaştırılması genel anestezi altında yapılan ve genellikle bir saatten fazla sürmeyen rutin ve yaygın bir işlemdir. Ameliyat sonrasında hayvanın biraz ilgi ve bakıma ihtiyacı vardır ancak bu uzun bir süreç değildir. Genellikle evcil hayvanınız ertesi gün normal aktivitelerine döner.

Bazen ameliyattan sonraki birkaç gün boyunca belirli aktivite kısıtlamaları gerekebilir, ancak bu her bir vakaya bağlı olacaktır ve veterinerinizle görüşülecektir. Her durumda, ameliyat sonrası bakım hayvan için aşırı derecede zor veya tehlikeli değildir.

Efsane 2: Kısırlaştırmadan önce bir hayvanın ilk yavrularını doğurması gerekir.

Gerçek: Ne yazık ki bu, istenmeyen üremeye yol açabilecek yaygın bir yanılgıdır. Her yıl terk edilen kedi ve köpek yavrularının sayısını aşırı kalabalık hayvan barınaklarına bakarak ancak tahmin edebiliriz.

Aslında böyle bir tavsiyenin tıbbi bir dayanağı yoktur. Evcil hayvanları kısırlaştırmak sadece kontrolsüz üremeyi engellemekle kalmaz, aynı zamanda meme kanseri ve üreme organı hastalıkları gibi bazı hastalıkların riskini de önemli ölçüde azaltabilir.

Ayrıca genç hayvanlarda anestezi ve cerrahi prosedürlerin güvenli olduğu, rehabilitasyonun yetişkinlere göre daha hızlı olduğu kanıtlanmıştır . Günümüzde erken yaşta kısırlaştırılan hayvanlarda yan etki riski, erişkin yaşta kısırlaştırılan hayvanlardan daha fazla değildir.
İlk yavruların kısırlaştırılması, hayvanlarda ergenlik ile ilişkili hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle veteriner hekimlerin önerdiği süre içerisinde kısırlaştırma, hayvanınızın uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayabilecek güvenli ve etkili bir işlemdir.

Efsane 3: Hormonal ilaçlar daha güvenlidir

Gerçek: Hormonal ilaçlar güvenli bir tedavi değildir çünkü hayvanın sağlığı üzerinde yan etkileri olabilir ve bu nedenle uzun süreli kullanımları önerilmez. Örneğin hormonal ilaçların kullanımı kedilerde yumurtalık ve rahimde tümör gelişme riskinin yanı sıra kedilerde prostat hastalıkları riskini de artırmaktadır.

Ayrıca hormonal ilaçlar saldırganlık ve bölge işaretleme gibi istenmeyen davranışsal sorunların gelişmesini engellemez. Her durumda, evcil hayvanınız için özel olarak kısırlaştırmanın veya hormonal ilaç kullanmanın yararları ve riskleri hakkında veterinerinizle konuşmalısınız. Bu, prosedüre sahip olma konusunda bilinçli bir karar vermenize yardımcı olacaktır.

Efsane 4: Kısırlaştırmadan sonra hayvan tembelleşir
Gerçek: Aslında kısırlaştırma, bir hayvanın “tembelliğini” etkilemez. Evet, evcil hayvanınızın karakterine bağlı olarak daha sakinleşebilir.
“Hayvanın davranışındaki değişikliklere gelince, araştırmaya göre kısırlaştırmanın ardından yeme davranışında bazı değişiklikler fark edebilirsiniz . Özellikle hayvanın iştahı %20 artabilir ancak tam tersine enerji ihtiyacı ve genel aktivite azalacaktır. Yani kilosunu korumak için işlem öncesine göre daha az kaloriye ihtiyacı olacaktır. İyi bir öneri, tüketilen gıda miktarının kontrol edilmesinin yanı sıra kısırlaştırılmış hayvanlar için özel diyetlerin kullanılması olacaktır. Bu diyetler kalori açısından daha düşük olabilir ve aynı zamanda açlığı kontrol etmede ve ideal beslenme durumunu korumada etkili olduğu gösterilen lifi de içerebilir. Diyetteki diyet lifi, hayvanın tokluk etkisini daha uzun süre hissetmesini sağlar, bu da dilenciliği ve spontan yiyecek tüketimini azaltmak anlamına gelir,” diye yorumluyor Yulia Romanishina.

Mit 5: “Doğaya aykırı”

Gerçek: Vahşi doğada hayvan popülasyonları, yiyecek ve yaşam alanının mevcudiyeti, eş ve bölge için rekabet, hava koşulları ve yırtıcı hayvanlar gibi birçok başka faktör tarafından düzenlenmektedir. İnsan bakımındaki evcil hayvanlarda bu faktörler eksik veya kontrol altında, bu da aşırı nüfusa yol açabilir.

Kısırlaştırma, sokak hayvanlarının aşırı popülasyonu riskini azaltmanın ve evcil hayvanların sağlığını iyileştirmenin etkili ve güvenli bir yoludur. Hayvanları kısırlaştırarak üreme sistemiyle ilgili sorun riskini azaltıyoruz.

Evcil hayvanları kısırlaştırmak, evcil hayvanlarımızın daha sağlıklı, daha mutlu yaşamalarına yardımcı olmak ve doğa yasalarını ihlal etmemek için sahip olarak sorumlu bir seçimdir.

Kısırlaştırma, istenmeyen yavrulara karşı korumadan daha fazlasıdır. Yaşam kalitesini artırmak ve hastalık risklerini azaltmakla ilgilidir. Yaygın inanışlara rağmen, kısırlaştırma sadece gereksiz üremeye karşı koruma sağlamakla kalmaz, aynı zamanda ciddi hastalıkları da önleyebilir ve evcil hayvanlarımız için sağlıklı ve mutlu bir yaşam tarzı sağlayabilir.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir