İliç’ten 4 ay sonra 545 maden sahası daha ihaleye çıkıyor

İliç’teki altın madeninde yaşanan facianın üzerinden 4 ay geçmişken, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünce (MAPEG) 545 adet maden sahası daha ihaleye çıkarılıyor. 

Türkiye’de binlerce hektarlık tarım ve orman arazisi maden sahası olarak ihale edilmeye devam ediyor. MAPEG’in verilere göre, Ağustos 2023-Ocak 2024 döneminde 1046 alan maden sahası olarak ilan edildi, bunlardan 212’si ocak ayında ihaleye çıktı.

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik’in işlettiği Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin 10 milyon metreküp toprak altında kalarak hayatını kaybettiği facianın üzerinden de yalnızca 4 ay geçmişken, 545 adet maden sahası daha ihale edilecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) ihale ilanı bugün Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, 545 adet maden sahası bugünden itibaren en az on beş gün süre ile https://www.mapeg.gov.tr/  adresinden ilan edilecek. İhaleler kapalı teklif ve açık artırma usulü ile yapılacak.

İhale teminat tutarı, MAPEG tarafından belirlenen taban ihale bedelinden ve kapalı olarak verilen teklifin yüzde 20’sinden az olan müracaatlar değerlendirilmeyecek. Başvurular MAPEG tarafından değerlendirildikten sonra, ilk defa ihalesi yapılan sahalara başvuru yapılmaması halinde sahalar yeniden ihale edilecek.

3213 sayılı Maden Kanunu’nun kapsamında, sahaların ihalesinden elde edilen gelirler genel bütçeye kaydedilecek. İhalelik sahalar, ihale edilmeksizin ilgili devlet kuruluşlarına bakan onayı ile verilebilecek.

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması 

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28’te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  

 

TIKLAYIN – Erzincan’da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: “Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor”

TIKLAYIN – İliç’te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

TIKLAYIN – İliç maden faciasında ifadeler ortaya çıktı: Göçük altında kalan işçilerin bulunduğu konteynerin olduğu yere “güvenli alan” denilmiş

TIKLAYIN – Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü: Çatlak fotoğrafları olaydan iki saat önce gönderilmiş, ancak üç gün sonra gördüm; projelerin denetlenip denetlenmediğini bilmiyorum!

Çöpler Madeni’ndeki “kapasite artırımı izni” Murat Kurum’un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN – Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

TIKLAYIN – TTB’den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN – TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: “Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı”

‘Siyanür sızıntısını’ Meclis’te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?

TIKLAYIN – Geçmişte İliç Altın Madeni’ne soruşturma açan Cihaner: Kuruluşundan beri şaibeli; bir siyasiyi kendisine ortak ederek işlerinin ‘yolunda gitmesini’ sağladı
 
TIKLAYIN – Anagold Madencilik’in Türkiye Müdürü: Çatlak fotoğrafları olaydan iki saat önce gönderilmiş, ancak üç gün sonra gördüm; projelerin denetlenip denetlenmediğini bilmiyorum!
 
TIKLAYIN – Erzincan İliç’teki toprak kaymasına ait yeni görüntü ortaya çıktı
 
TIKLAYIN – AFAD, 2023’te bakanlığı İliç’te heyelana karşı uyarmış
 
TIKLAYIN – İliç faciasında bilirkişi raporu çıktı: Denetim yapılmamış, dokuz işçiyi yutan çatlaklar umursanmamış; Genel Müdür ‘kusursuz’, mühendisler ‘kusurlu’ bulundu
 
TIKLAYIN – İliç’te 3 ay öncesinde hareketlilik tespit edilmiş: “Anagold’un altın maden sahasına Kartaltepe Madencilik oksitli cevherini yığmış, söylemediniz!”
 
TIKLAYIN – İliç’teki liç yığınının sorumluluğunu Bakanlıklar reddetti: Görevimiz değil
 
TIKLAYIN – TBMM Araştırma Komisyonu İliç’te madene girdi: Kapasite üzeri üretim kuşkuları artıyor
 
TIKLAYIN – Akademisyenler İliç Komisyonu’nda: Madenlerdeki kitle hareketleri habersiz gelmez, jeoradar verileri var; dünyanın en büyük 2’nci kazası!

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir